De voordelen en mogelijkheden van een plafondventilator!

De voornaamste reden dat mensen een plafondventilator in huis ophangen is voor verkoeling. Doordat de ventilator de lichtcirculatie in de ruimte verbetert en lucht op de huid blaast, daalt de gevoelstemperatuur in de ruimte. Maar dit is lang niet het enige wat een plafondventilator doet en kan. In deze blog geven wij jou alle voordelen en mogelijkheden van een plafondventilator op een rij!

Zomer- en winterstand

Tegenwoordig zijn bijna alle plafondventilators voorzien van een zomer- en winterstand. In dat geval beschikt het over een motor die twee kanten op kan draaien. Bij het gebruik van de zomerstand wordt lucht naar beneden geblazen, wat zorgt voor een verkoelend effect op de huid.
Zoals wellicht wel bekend is de temperatuur op de vloer lager dan aan het plafond, doordat warme lucht opstijgt. Dit kan soms wel verschillen met 5 graden. In de winterstand stuurt de ventilator de warme lucht naar beneden en zuigt het de koele lucht omhoog. Hierdoor ontstaat er een betere warmteverdeling over de ruimte en is de temperatuur overal gelijk.

Energiebesparend

Naast de verkoeling of betere warmtedeling die een plafondventilator geeft, profiteer je daarnaast ook nog eens van energiebesparing. Het kan veel geld kosten om een huis te verwarmen, verkoelen en verlichten. Een plafondventilator helpt je portemonnee bij alle drie factoren waardoor je tot wel 30% op jouw energiekosten kunt besparen. In de winter helpt het de ruimte verwarmen door de betere warmteverdeling waardoor je minder hoeft te stoken. In de zomermaanden verlaagt de ventilator de gevoelstemperatuur door lucht op de huid te blazen, hiervoor heeft het veel minder stroom nodig dan een airconditioner. Kies je voor een plafondventilator met led verlichting? Dan is de ventilator ook te gebruiken als lamp dat zelfs 90% zuiniger is dan een gloei- of halogeenlamp.
De VentilatorBaas raad aan om een plafondventilator te kiezen met een maximaal verbruik van 60 Watt.

In vergelijking met een airco

Om verkoeling in huis te halen, wordt er de afweging gemaakt tussen een airconditioner en een ventilator. Deze verschillen zijn soms groter dan mensen denken. In onderstaande punten worden de voordelen van een plafondventilator tegenover een airco opgesomd:
• Allereerst de prijs: een mobiele airco (op de grond) kost al gauw 300 tot 500 euro terwijl het plaatsen van een airco installatie tussen de 1.200 en 3.000 euro kost. Een plafondventilator kost ongeveer 200 euro en is dus een stuk goedkoper.
• Een plafondventilator is veel energiebesparender dan een airco. Een airco heeft namelijk veel energie nodig om warme lucht in te ruimte te onttrekken.
• De plafondventilator is veel stiller dan een airconditioner.
• Een plafondventilator vergt geen onderhoud, in tegenstelling tot een airco dat ieder jaar gecontroleerd of bijgevuld moet worden.
• Doordat een plafondventilator direct koelt werkt het veel sneller dan een airco
• Een plafondventilator houdt de ruimte insectenvrij in tegenstelling tot een airco
• Ten slotte kun je met een plafondventilator je ramen in het huis open houden om frisse buitenlucht door je huis te laten stromen

Insectenvrij

Een ander voordeel van een plafondventilator is dat het je beschermt tegen vliegen en muggen. Deze insecten houden namelijk niet van de sterke luchtstroom die jouw ventilator produceert en raken erdoor gedesoriënteerd. Daarnaast volgen muggen de kooldioxide van je uitgeademde lucht, maar een waaier zal voorkomen dat de muggen de weg naar je lichaam vinden.

Design van de plafondventilator

Een ventilator aan het plafond valt direct op. Voor veel mensen voegt het dan ook iets toe aan de stijl of karakter van de ruimte. Het is dan belangrijk om er één te kiezen die past bij het interieur. Gelukkig is het design van ventilators de afgelopen decennia enorm veranderd. Waar ze vroeger alleen maar van hout materiaal verkrijgbaar waren, zijn ze nu te koop in meerdere designs: modern, industrieel, houtkleurig, staal, aluminium, plastic, etc.. Naast kleur en materiaal, is er ook verschil in het aantal bladen van de ventilator. Dit aantal varieert tussen de twee en zes bladen. Echter heeft het overgrote deel van de modellen drie of vier bladen. Hoe meer bladen een ventilator heeft, hoe beter de luchtverdeling en hoe geruislozer ze zijn.

Neemt geen ruimte in beslag

Ten slotte de ruimtebesparing. Doordat een plafondventilator, in tegenstelling tot een normale ventilator, geen ruimte in beslag neemt op een tafel of de grond bespaar je hiermee ook nog eens veel ruimte. Voor de waaier aan het plafond hoeft dus niks verplaatst te worden, er dient alleen rekening te worden gehouden met de hoogte van het plafond. Voor een optimaal effect is de aanbevolen plafondhoogte ongeveer 2,40 meter.

Klik hier als u meer informatie wilt over waar u op moet letten bij de aankoop van een plafondventilator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×

Hoi!

Klik op een van onze klantenservice medewerkers om contact met ons te nemen of mail naar info@delampenbaas.nl

×