Waar moet je op letten bij de aankoop van een plafondventilator?

Nederland heeft afgelopen jaren steeds warmere zomers gehad, waardoor het in onze huizen soms te warm is om te slapen of werken. We zoeken dan verkoeling in parken, bij zwembaden en op stranden, maar wat is er nou aangenamer dan tijdens deze warme zomerdagen gewoon thuis te kunnen genieten van verkoeling? Een plafondventilator in huis is hiervoor de oplossing en blaast een heerlijke frisse wind door jouw interieur. Maar welke ruimte is geschikt voor een plafondventilator? En wat voor een type moet ik dan hebben? In deze blog geven wij jou 5 tips waar je op moet letten bij de aankoop van jouw perfecte plafondventilator!

Tip #1: Ruimte

Ten eerste de ruimte waarin de plafondventilator komt te hangen. Komt de ventilator in een grote of kleine ruimte te hangen? Als de ruimte groter is dan 20m², bijvoorbeeld een woonkamer, dan wordt een plafondventilator met een diameter van 132 cm of groter geadviseerd. Gaat het om een kleinere ruimte onder 20m², bijvoorbeeld een slaapkamer? Kies dan een ventilator met een diameter van 122 cm of kleiner. Dit klinkt allemaal misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om hier rekening mee te houden, een grote ventilator in een kleine kamer kan namelijk overweldigend overkomen en is minder energiebesparend, terwijl een kleine ventilator niet krachtig genoeg is om een grote kamer te verkoelen.
Grootte van de kamer in m² Diameter van de plafondventilator
6 – 12 m² 76 – 90 centimeter
Tot 15 m² 105 centimeter
Tot 20 m² 112 – 122 centimeter
20 – 35 m² 132 centimeter of groter

Tip #2: Materiaal en geluidsniveau

Het materiaal van je plafondventilator heeft invloed op het geluidsniveau dat hij produceert. Je wilt natuurlijk optimaal kunnen genieten van jouw ventilator, zonder dat deze al te veel geluid maakt. Wij van de Ventilatorenbaas raden daarom aan om een ventilator te kiezen die maximaal 50 decibel produceert. Zit je in een rustige ruimte, zoals bijvoorbeeld een studeer- of slaapkamer? Kies dan voor een plafondventilator met houten bladen, deze zijn doorgaans stiller dan plastic of metalen bladen.

Tip #3: Zomer- en winterstand

De meeste mensen gebruiken ventilatoren als verkoeling in de zomer. De plafondventilator zorgt er dan voor dat verkoelende lucht op de huid wordt geblazen waardoor de gevoelstemperatuur in de ruimte zakt. Echter hebben meeste plafondventilators ook een winterstand. Doordat warme lucht opstijgt is de temperatuur op de vloer lager dan aan plafond. In de winterstand zuigt de ventilator de koude lucht omhoog en stuurt hij warme lucht naar beneden. Hierdoor ontstaat een betere warmteverdeling in de ruimte waardoor er wel 10% tot 30% op energiekosten bespaard kan worden.

Tip #4: Verlichting

Doordat een plafondventilator vaak in het midden van een ruimte wordt opgehangen vervangt het de belangrijkste bron van licht in de kamer. Gelukkig zijn tegenwoordig veel ventilators voorzien van verlichting, in diverse vormen en designs. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken over een donkere kamer!

Tip #5: Besturing

Vroeger was de besturing van plafondventilators nog met twee koortjes: één om de ventilator aan en uit te zetten en één voor het licht. Tegenwoordig zijn de meeste ventilators te besturen met een afstandsbediening, wel zo makkelijk. Wil je nou helemaal meegaan met de tijd en ga je voor extra comfort? Dan is een plafondventilator met Smart Wifi echt wat voor jou! Hiermee kun je alles besturen simpelweg vanaf je smartphone.

Ben je benieuwd naar onze plafondventilators of heb je eventueel verder vragen? Neem dan een kijkje op www.ventilatorenbaas.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×

Hoi!

Klik op een van onze klantenservice medewerkers om contact met ons te nemen of mail naar info@delampenbaas.nl

× Hoe kan ik je helpen?